Thema avonden

THEMA AVONDEN ARCANA

AUTISME & GAMEN

Gamen is voor vele jongeren een leuke hobby. Gamen is voor veel jongeren met autisme echter extra aantrekkelijk. Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Gamen kan een makkelijkere manier zijn om contact te leggen met anderen.  Jongeren met autisme geven vaker aan dat ze moeite hebben met face-to-face contacten.  Inschatten wat een ander denkt, of bedoelt met lichaamstaal en intonatie kan soms moeilijk zijn.  Ook een gespreksonderwerp verzinnen is soms moeilijk.  In een game omgeving is dit makkelijker: je praat ergens over als je zin hebt en anders speel je gewoon het spel samen.  Ook heb je al een leuke gezamenlijke interesse.
  • Jongeren met autisme hebben over het algemeen erg veel houvast aan structuur en logica. Beiden vind je in games terug.
  • Het leven kan erg onvoorspelbaar zijn.  Zeker voor jongeren met ASS kan deze onvoorspelbaarheid spanning of een gevoel van onmacht geven.   In een game bepaal zelf wat er gebeurt.  Je kunt bijvoorbeeld kiezen wie je wil zijn en met wie je contact hebt.
  • Jongere kinderen met ASS hebben vaker moeite met zelf fantasiespel bedenken.  Een game biedt een kant-en-klare fantasiewereld om te ontdekken.
  • De soms vermoeiende of verwarrende werkelijkheid kun je door gamen ontvluchten.
  • Prikkels van een spel zijn enigszins voorspelbaar, beïnvloedbaar ,veilig en beperkt .  Als de prikkels van het alledaagse leven in de “echte wereld” erg vermoeiend zijn, of soms zelfs als bedreigend worden ervaren, dan biedt het gamen een erg prettige verlossing hiervan, dit geeft rust, ontspanning en plezier.
  • Ook geven individuen met een ASS vaker aan dat ze zich eenzaam of depressief voelen. Jongeren die hier last van hebben ontwikkelen vaker een voorkeur voor online contact, bijvoorbeeld via gamen.
  • Jongeren met ASS kunnen vaak moeilijker stoppen met gamen en omschakelen naar een andere activiteit. Ook kunnen ze zich soms langer goed concentreren. Daardoor houden ze het gamen en internetten langer vol.
  • Soms hebben jongeren met ASS vaker last van rusteloosheid door het gamen.

Heb je tips nodig, kom dan zeker naar deze leerrijke avond.

Wanneer:

Donderdag 12/10/2023 van 19u00 tot 21u00 (aanwezigheid wordt verwacht om 18u45)

AUTISME & PUBERTEIT

Waarom doen pubers zoals ze doen?

Waarom is de puberteit voor pubers met ASS nog lastiger dan voor andere puberkinderen?

Waarom lijkt het soms alsof driftbuien, slordig gedrag en een grote mond bij hun leven horen?

Interesse in nieuwe handvaten om met dit gedrag om te gaan…. Wees er dan zeker bij op deze avond.

Wanneer:

Woensdag 29/11/2023 van 19u00 tot 21u00 (aanwezigheid wordt verwacht om 18u45)

AUTISME IN HAPKLARE TAAL

Autisme is een abstract begrip.

Autisme is een spectrum, een spectrum dat zo divers is.

Dit maakt dat het vaak zo moeilijk te begrijpen is.

Maar wat is autisme nu juist?

En vooral, hoe leg ik in begrijpbare taal aan anderen uit wat autisme nu effectief is zodoende ze mijn kind beter begrijpen.

Maarten van de Wiel geeft op zijn geheel eigen manier taal aan het autisme.  Aan de hand van een uitleg met bijzonder veel beeldspraak en metaforen maar die vooral to the point is, tracht hij klaarheid te brengen.

Deze vorming is gericht naar (groot)ouders en iedereen die nood heeft aan een hapklare uitleg…

Wanneer:

Donderdag 14/12/2023 van 19u00 tot 21u00 (aanwezigheid wordt verwacht om 18u45)

OF

Woensdag 17/01/2024 van 19u00 tot 21u00 (aanwezigheid wordt verwacht om 18u45)

PRAKTISCH

Inschrijven kan via mail:  info@arcanabrasschaat.be

U krijgt van ons een bevestiging per mail van uw voorlopige inschrijving met de bijgevoegde betalingsgegevens.  Na uw betaling is uw inschrijving definitief.

Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt.

Waar:

ARCANA – Bredabaan 323 – 2930 Brasschaat

Kostprijs:

€ 50 per persoon  –  € 75 per koppel